AHMET MUHİP DIRANAS’IN HATIRADAN DOĞAN ŞİİRLERİ
ZEITSCHRIFT FÜR DIE WELT DER TÜRKEN
Makale Bilgileri
Makale Başlık | AHMET MUHİP DIRANAS’IN HATIRADAN DOĞAN ŞİİRLERİ |
Makale Başlık İngilizce | ingilizce |
Cilt / Sayı | Cilt: 15 / Sayı: 1 |
Yazar | Türkân YEŞİLYURT |
Makale Dili | Türkçe |
DOI | 10.46291/ZfWT/150101 |
Özet Türkçe
Ahmet Muhip Dıranas’ın “Bir Tren Yolculuğu”, “Bir Zamanda”, “Fahriye Abla”, “Gerçek”, “Hatıra”, “Köpük”, “Olvido”, “Portre”, “Selam” ve “Söyle” gibi birçok şiirinin temelinde hatıra vardır. Bu bakımdan “Hatıra”, “Olvido”, “Söyle” adlı şiirler hatıralar üzerinden çözümlenmiştir. Yazıda hatıra merkeze alınarak hatırlama, bellek, unutuş bağlamında şairin hatıraları ile bu şiirler arasındaki bağ ortaya konmuştur. Bunun için Martin Heidegger’in Düşünmek Ne Demektir; Mircea Eliade’nin Mitlerin Özellikleri ve Doğuş ve Yeniden Doğuş: İnsan Kültürlerinde Erginlenmenin Dini Anlamları adlı kitaplarından yararlanılmıştır. “Hatıra”da belleğin kişileştirilmiş biçimi Tanrıça Mnemosyne, Müzler’in annesidir ve “Müzler’den esinlenen şair, Mnemosyne sayesinde başlangıçlarla ilgili bilgiye ve şiire ulaşır. Hatırlayışla başlayan “Olvido”, unutuşla biter. Şair, geçmişe ve gençliğe dair duygu yüklü anlarını hatırlar. Hatırlama, hatıranın uyanması, şiir olarak yeniden doğması demektir. “Söyle”de bir zamanlar yaşadığı Ağrı Dağı’nın gölgesindeki yer, şairin belleğinde canlanır. Bu yer onun için bir yandan yoksunluk, yoksulluk öte yandan genç, güzel kadın demektir. Kadın, bellektekini şiire taşıyan hatıradır. Üç şiirin ortak paydası olan ve hatırayı temsil eden kadın; şairin esin perisi, şiirlerinin kaynağıdır.
Anahtar kelimeler: Ahmet Muhip Dıranas, bellek, hatıra, şiir, şair.
Özet İngilizce
Ahmet Muhip Dıranas\'s many works such as “A Train Journey”, “Once Upon a Time”, “Fahriye Sister”, “Truth”, “Memory”, “Foam”, “Olvido”, “Portrait”, “Hello” and “Say” His poetry is based on memory. In this respect, the poems “Memory”, “Olvido”, “Say” were analyzed through memories. In the article, the connection between the memories of the poet and these poems has been revealed in the context of remembering, memory and forgetting by taking the memory to the center. For This, Martin Heidegger\'s
What It Means to Think
; Mircea Eliade\'s books entitled
Characteristics of Myths
and
Nativity and Rebirth: Religious Meanings of Initiation in Human Cultures
were used. Goddess Mnemosyne, the personified form of memory in “Memory”, is the mother of the Muses and the poet, inspired by the “Muses” reaches knowledge and poetry about beginnings through Mnemosyne. “Olvido” begins with remembering and ends with forgetting. The poet remembers his emotional moments of the past and youth. Remembrance means the awakening of the memory, its rebirth as poetry. In \"Say\", the place in the shadow of Mount Ağrı, where he once lived, comes to life in the poet\'s memory. For him, this place means deprivation on the one hand, poverty on the other, a young, beautiful woman. The woman is the memory that carries the memory to the poem. The common denominator of the three poems and the woman representing the memory; The muse of the poet is the source of his poems.
Key words: Ahmet Muhip Dıranas, recollection, memory, poetry, poet,